Af Bodil Pedersen
Netop nu forsøger avlerne at få lov at få lov at intensivere dræningen af Lammefjorden. Drænvandes ledes via kanaler til Isefjord, men Odsherred Kommune ønsker på sigt at føre vandet ud i Sejerøbugt gennem et nyt vådområde.
Landmændene i Lammefjorden frygter skybrud. Når der falder meget regn i området, som ligger under havets overflade, volder det problemer at få vandet pumpet hurtigt væk fra den frugtbare jord, hvor der dyrkes specialafgrøder som kartofler, gulerødder, asparges og andre rodfrugter.
Den inderste del af Lammefjorden er dyndjord, som sætter sig cirka en centimeter om året, og det har ført til, at jorden er sunket med cirka en meter, siden fjorden blev tørlagt. Det giver landmændene problemer med dræningen, og udsigten til klimaforandringer med store regnskyl har sat gang i planer om at etablere en ny pumpestation, så vandet kan pumpes hurtigere op i kanalerne, og ledes væk.
Vil mindske udledningen til Isefjord
Landmændene i Lammefjorden har hyret firmaet Conterra for at udarbejde en såkaldt VVM-redegørelse for den 6.300 ha store Lammefjord. Her redegøres blandt andet for de miljøeffekter, som en ekstra pumpestation kan få for miljøet, herunder udledningen af kvælstof. Fremtidsplanerne for Lammefjorden vil komme i offentlig høring i forsommeren 2014, og hvis alt går vel kan arbejdet med at bygge en ny pumpestation og forbedre dræningen i Lammefjorden begynde i 2015.
Drænvandet skal fortsat ledes til Isefjord, men Odsherred Kommune arbejder sideløbende med at mindske udledningen af næringsstoffer til den følsomme fjord.
– Landmændene har brug for at få drænet området nu, og den sag går sin gang. Næste trin er, at vi vil undersøge mulighederne for at lede vandet fra Lammefjorden via kanaler mod vest ud i Sejerøbugt. Det kræver sandsynligvis, at vi etablerer et større vådområde, så vi kan reducere udvaskningen af næringsstoffer, siger Michael K. Bay, Fag- og personaleleder, Natur, Miljø, Vand og Havne i Odsherred Kommune.
Skrappe kriterier skal blødes op
Den store udfordring er imidlertid, at projektet ikke kan leve op til to af de kriterier, som Naturstyrelsen har opstillet som forudsætning for at give tilskud til vådområdeprojekter. Det ene kriterium er, at man ikke må pumpe vandet, og det andet er, at vandet ikke må ledes over vandskel.
Et vådområdeprojekt er en stor sag, som vil involvere en del lodsejere. Det vil nemt koste flere millioner kroner, så det kræver en form fra statsstøtte, for at Odsherred Kommune kan realisere det.
– Vi synes, der er så store natur- og miljømæssige perspektiver ved projektet, at vi håber Naturstyrelsen vil tage kriterierne op til revurdering, så vi kan få støtte til projektet. Kriterierne er ikke bare et problem i Odsherred, men også for andre lokaliteter i Danmark, hvor man pumper vand fra lavbundsarealer, påpeger Michael K. Bay.
Pilotområde for bæredygtig brug af kvælstof Odsherred er udpeget som et af de seks pilotområder i Danmark, hvor der forskes i og udvikles nye ideer til, hvordan man håndterer kvælstof på en bæredygtig måde. Det sker i regi af forskningsalliancen dNmark, hvor en række universiteter og virksomheder arbejder sammen om at løse udfordringen med at passe godt på den ressource, som kvælstof er. |
Michael K. Bay: Derfor er vi med i dNmark Vi er først og fremmest med i dNmark for at videndele og få ny inspiration til den kommunale verden. Københavns Universitet faciliterer processerne, blandt andet hjælper de med at holde workshops for interessenterne i Lammefjorden. Den viden, som forskerne skaber om at få sådanne processer til at lykkes, kan vi bruge i vores arbejde. Forskere fra Universiteterne i Aarhus og København, samt andre projektdeltagere er også involveret i at beskrive scenarier og laver beregninger for kvælstofkredsløbet her i Odsherred. Dermed får vi forholdene grundigt belyst, og det kan forhåbentligt påvirke Naturstyrelsen til at revurdere deres kriterier. |